«Αυτό που με νοιάζει είναι να φύγουν τα τραγούδια από μένα και να πάνε κάπου αλλού»

Ο Στέλιος Δάβαρης γράφει στο loaded με αφορμή το νέο του album με τον τίτλο «Δέντρο»

BREAKING
 

Ο Στέλιος Δάβαρης γράφει στο loaded με αφορμή το νέο του album με τον τίτλο «Δέντρο»

«Και όταν δεν γράφω, γράφω...

Θέλω να πω ότι γίνεται μια προεργασία. Σαν να ωθώ τον εαυτό μου σε ασφυξία μέσω μιας εσωτερικής καταγραφής, και λίγο πριν πνιγώ, γράφω και αναπνέω ξανά.

Ολοκληρώθηκε το 4o album μου με τίτλο Δέντρο και κυκλοφόρησε.

13 χρόνια μετά από το debut, δεν με ενδιαφέρει ο τρόπος κυκλοφορίας. Με νοιάζει να φύγουν τα τραγούδια από μένα και να πάνε κάπου αλλού. Αρκεί να φύγουν από μένα. Δεν ξέρω που πάνε, ποιος τα ακούει, τι σκέφτεται ή τι αισθάνεται. Με ικανοποιεί να μαθαίνω με κάποιο τρόπο ή να διαισθάνομαι ότι κάποιους συντροφεύουν.

Βρίσκομαι διαρκώς σ’ έναν κύκλο δημιουργικό. Συλλογής, σποράς και θερισμού. Κάποιες φορές νιώθω την ικανοποίηση στιγμιαία και τόσο απαλά σαν να έπεσε ένα φύλλο από ένα δέντρο και ίσα που ακούμπησε τον ώμο μου. Απολαμβάνω όλες τις διαδικασίες. Σαν επτάχρονο που απολαμβάνει το παγωτό του.

Ακούω τις γνώμες των άλλων.

Φίλων, γνωστών, αγνώστων, αγαπημένων και συναδέλφων. Κάποιοι μου λένε πως ο τρόπος που κάνω τα πράγματα τους μαγεύει. Κάποιοι αναγνωρίζουν ή εκτιμούν τη δουλειά της παραγωγής. Κάποιοι, ότι περιμένουν και κάτι άλλο από εμένα αλλά δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι. Κάποιοι απλά δεν ακούνε ή διστάζουν να αισθανθούν. Φοβούνται να αφεθούν. Η επιφάνεια πάντα είναι πιο ανώδυνη από το βυθό. Στην επιφάνεια, όμως, σε τρώει ο καρχαρίας χωρίς να το περιμένεις.

Κάποιοι λένε ότι αυτό που κάνω δεν μπορεί να επιβιώσει εδώ.

Συνήθως υπερασπίζομαι τον εαυτό μου κι ας ξέρω πως είναι ανούσιο. Κι ας ξέρω πως δεν χρειάζεται να το κάνω.

Πόσο βαριέμαι, Θεέ μου, το απαίδευτο, το γρήγορο, το επιφανειακό, το φαστφουντάδικο. Ζούμε αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή Της υπερκατανάλωσης. Πίνουμε τους ανθρώπους σαν σφηνάκια, αλλάζουμε τις σχέσεις με το τηλεχειριστήριο, συμπεριφερόμαστε στα τραγούδια και στην τέχνη τόσο επιδερμικά, που ο πρωτόγονος άνθρωπος που χτυπάει ένα τύμπανο και χορεύει γύρω από τη φωτιά φαντάζει να είναι ο απόλυτος διαλογισμός. Ο απόλυτος πολιτισμός. Και νομίζω πως είναι, γιατί μέσα στην άγνοια του αρχέγονου φαίνεται ένας μεγαλειώδης τρόπος ενδοσκόπησης.

Τίποτα δε μπορεί να επιβιώσει, πουθενά, αν δεν του δώσεις χώρο και χρόνο να αναπνεύσει.

Κάποιες φορές με προβληματίζει αυτό και άλλες ίσως και να με θυμώνει, όμως δεν έχω και πολύ χρόνο να ξοδέψω σε τέτοιου είδους προβληματισμούς.

Θα βρεις ανθρώπους που σκέφτονται το ίδιο πράγμα, Όχι όμως που να αισθάνονται το ίδιο. Αυτή είναι μια σκέψη που με ησυχάζει κάποιες φορές γιατί έχει τόσο πολύ ενδιαφέρον που δεν μπορώ να ξέρω πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον ήχο, τις διαστάσεις, τις αποστάσεις ή το χώρο.

Τους ακούω όλους...  και πριν κοιμηθώ τα δικαιολογώ Όλα.

Όμως, όταν κλείνω ξανά την πόρτα μου και είμαι εγώ με μένα, το μόνο που με απασχολεί είναι ο τρόπος που θα οδηγηθώ από την ασφυξία στον πνιγμό και στην Αναπνοή ξανά».

Στέλιος Δάβαρης

Το επόμενο live του Στέλιου είναι το Σάββατο 27/5, στο Casper’s, στο Χαλάνδρι.

Ο Στέλιος Δάβαρης έρχεται για ένα μοναδικό live , στο υπέροχο στέκι του Casper στο Χαλάνδρι, το Σάββατο 27 Μαΐου. Με ακουστική διάθεση, με την κιθάρα του μόνο, μας συστήνει τη δισκογραφία του από τα 4 album του, καθώς και τραγούδια που αγαπάμε από την ελληνική και διεθνή σκηνή.

Ο Στέλιος Δάβαρης είναι δημιουργός και μουσικός και δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Έχει ηχογραφήσει 4 προσωπικά Album, στα οποία υπογράφει τη μουσική και τους στίχους:
”Όλα Είναι Νερό " (Debut Album 2010 Minos EMI), "Ρεύματα" (Ankh 2012), Single III (2015), "Συνέχισε Αντίθετα " (Digital Minds 2017) , ”Δέντρο‘’ (2023) .

Σημαντική στιγμή η συμμετοχή του στη συλλογή "Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη" με τη διασκευή "Νύχτα Μαγικιά".

Από το 2001 έως το 2007 σπούδασε αρμονία, φωνητική και ορθοφωνία στο Εθνικό Ωδείο. Μέχρι και σήμερα μοιράζεται τα τραγούδια του στις μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας, ενώ έχει τη χαρά να απαριθμεί εξέχουσες συνεργασίες τόσο στα live του όσο και στη δισκογραφία.

Το 2008, τον Μάιο, ταξίδεψε για ένα live στο πανεπιστήμιο Keio του Τόκυο για ενα Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη.

Έχει γράψει ορχηστρικά θέματα για ταινίες μικρού μήκους και θεατρικές παραστάσεις και έχει υπάρξει ως performer στο Pocket Theatre Festival (Μικρό Πολυτεχνείο) και στο Story Telling Festival (Θέατρο Φούρνος).

Από το 2014 και μετά παραδίδει μαθήματα Σύγχρονου Τραγουδιού, Φωνητικής και Ορθοφωνίας.

Στο παρόν συνθέτει μουσική, εμπνέεται στιχουργικά, μελετά και συλλέγει τους καρπούς των εμπειριών του, ετοιμάζοντας το επόμενο δισκογραφικό του βήμα.

Casper΄s | Ανδρέα Παπανδρέου 28 Χαλάνδρι

Είσοδος 10 Ε με μπύρα ή κρασί

BREAKING MUSIC