«Είμαι ο πατέρας και μου άρεσε πολύ η συναυλία του Harry Styles»

 
REVIEWS

Πήγαμε και τον είδαμε σε συναυλία του στην Ισπανία.

Ο «μπασκετικός» Γιάννης Ψαράκης συνόδευσε την κόρη του σε συναυλία του Harry Styles και, όπως φαίνεται, ξεπέρασε τη μικρή σε ενθουσιασμό και πάθος.

“Γονείς έξω από τις πόρτες συναυλίας του Harry Styles”. Παραφράζοντας το αγαπημένο “Smokers outside the hospital doors” των Editors αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός άρθρου που θα αφορά τη μοναδική συνολικά εμπειρία μιας συναυλίας του λατρεμένου από εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο Βρετανού performer. Όλα αυτά όμως πριν ακουστούν οι πρώτες νότες από το Day dreaming και πριν ολοκληρωθεί η ανεπανάληπτη βραδιά μέσα στο χάος του εκρηκτικού Kiwi. Γιατί τότε ο τίτλος θα μπορούσε να είναι μόνον ένας. “Το μεγαλύτερο πάρτι στον πλανήτη”!

“Ξηλώσου να με πας σε μια συναυλία του Harry Styles” ήταν η μεταξύ σοβαρού και αστείου ατάκα της κόρης μου ενάμιση χρόνο πριν και κάπως έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για ένα αξέχαστο ταξίδι, μία πολύχρωμη και εντυπωσιακή συναυλία στη Μαδρίτη. Στην αρχή “στράβωσα” έχοντας “μεγαλώσει” μουσικά τη θυγατέρα μου με ακούσματα από τους Queen και τους Muse που της άρεσε ένας γλυκανάλατος καστανόξανθος μορφονιός που έπαιζε ανάλαφρη pop. Είχα προσπαθήσει -μάταια- να αντέξω περισσότερα από τα 2-3 εμπορικά τραγούδια του πρώην υπάλληλου φούρνου στο Holms Chapel του Chesire στο spotify και σχεδόν πάντα “έκλεβα” κάνοντας skip. “OK Boomer” θα πει κάποιος και αποδείχθηκε στην πράξη πόσο δίκιο (θα) είχε.

Το “ραντεβού” κλείστηκε λοιπόν ένα χρόνο πριν για τις 14 Ιουλίου στον νέο χώρο όπου μεταφέρθηκε το διάσημο στη Μαδρίτη φεστιβάλ Mad Cool, στην τοποθεσία Villaverde Alto νότια της πρωτεύουσας της Ισπανίας κοντά στο Χετάφε. Αφού έγιναν από την κόρη οι απαραίτητες ετοιμασίες με τα… προαπαιτούμενα για τη συναυλία paraphernalia (ο κόκκινος “βόας” ήτοι ένα “φουλάρι” με φτερά, βαμμένα με κεράσια νύχια, ασορτί παπούτσια κ.α.) μαζί με δύο ειδικά για την περίσταση φτιαγμένες μπλούζες με τον “καλλιτέχνη” από μέρους μου (που έγιναν αντικείμενο βιντεοσκόπησης και φωτογραφιών στο μετρό προς το Villaverde) ήρθε το πρώτο σοκ φτάνοντας στην ευρύτερη περιοχή της συναυλίας. Η παντελής έλλειψη οργάνωσης ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή αλλά αυτά θα τα πούμε στην πορεία. Ήταν τέτοιο το mood που αφήσαμε στην άκρη και τον ποδαρόδρομο και την αχρείαστη τεράστια (έφτανε στα 4 χιλιόμετρα) ουρά για τη μία και μοναδική είσοδο στον χώρο της συναυλίας. Ένα… χωράφι (δίχως ίχνος υπερβολής) στο μέσο του πουθενά περπατώντας ανάμεσα σε τόνους σκουπίδια, λάσπες και άλλα συναφή.

Δίπλα μας μόνο χαρούμενα πρόσωπα. Η ευκαιρία του να δουν από κοντά το είδωλό τους άφηνε στην άκρη την κούραση, τους 38 βαθμούς κάτω από τον καυτό ήλιο για χιλιάδες κοριτσόπουλα που ήταν ντυμένα με ευφάνταστους τρόπους. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα των συναυλιών του Styles. Ο καθένας ντύνεται όπως θέλει σαν να πηγαίνει σπίτι του (εκ του “Harry’s House”) και αυτό ήταν και το αντικείμενο της αντίστροφης μέτρησης μέσω βίντεο στα social media για τους φαν τραγουδώντας τους στίχους από το Canyon Moon. “Staring at the ceiling, two weeks and I’ll be home…”

Όταν κάποια στιγμή φτάσαμε… σπίτι, τρεις ώρες πριν το τζάμπολ, εεεε σόρι, πριν την έναρξη, φροντίσαμε για την καλύτερη δυνατή θέση και αφού πήραμε μία τζούρα από τις εκρηκτικές Wet Leg για τις οποίες είχαμε φροντίσει να κάνουμε… φροντιστήριο στην εμφάνισή τους στην Πλατεία Νερού, αφού τραγουδήσαμε, κατά παράδοση, μαζί με άλλους 70.000 το Bohemian Rhapsody από τα μεγάφωνα (κάτι που έγινε μόδα μετά από εκείνη τη συναυλία των Green Day στο Hyde Park το 2017) κρατήσαμε την αναπνοή μας στο άκουσμα από τα τιτιβίσματα από τα πουλάκια που προανήγγειλαν την έναρξη της συναυλίας μέσω το Daydreaming.

Η είσοδος του Harry συνοδεύτηκε από μία παρατεταμένη… τσιρίδα των 70Κ φαν (ανάμεσά τους ο Πέδρο Αλμοδοβάρ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η «εναμοράδα» του Ισπανίδα τενίστρια Πάουλα Μπαντόσα κ.α.) αλλά τίποτα δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για αυτό που θα ακολουθούσε. Ένα ξέφρενο δίωρο πάρτι με τον Styles να μανιπουλάρει το κοινό (του) με ένα του νεύμα, μία του κίνηση, ένα χορευτικό. Η φράση «τα έδωσε όλα» αρκεί για να περιγράψει το perform του Styles ο οποίος δεν σταμάτησε δευτερόλεπτο να οργώνει τη σκηνή από άκρη σε άκρη με το κοινό να παραληρεί ανεξάρτητα του ότι οι μισοί (ίσως και παραπάνω) δεν έβλεπαν ότι τον ίδιο ούτε καν τις γιγαντοοθόνες στο πίσω μέρος της σκηνής.

Το σόου ήταν άρτιο σε όλα. Μουσικά, ηχητικά, οπτικά με τον Styles να απολαμβάνει κάθε στιγμή και τους φαν του να ακολουθούν κατά γράμμα όλα όσα έπρεπε να κάνουν όπως επιτάσσει το Love on Tour τα τελευταία δυόμιση χρόνια που ο Harry και η τρομερή μπάντα του (προεξέχουσας της ντράμερ Σάσα Τζόουνς και του βιρτουόζου κιθαρίστα Μιτς Ρόουλαντ που τα… έδωσε όλα στο She).

Selfie video “απαγγέλοντας” τους στίχους του ρεφρέν στο Keep Driving, ουρλιαχτά για τα stomp του Styles στο Satelite, μπαλόνια καρδούλες που αφήνονται στον αέρα για τη μπαλάντα του Matilda, πέταγμα λουλουδιών στο Grapejuice, φωνές που ακούγονται μέχρι το… διάστημα για το “Leave America” κατά τη διάρκεια του As it was. Παράκρουση στο άκουσμα του Medicine (αγαπημένο του κοινού επειδή δεν υπάρχει στην επίσημη δισκογραφία του Styles και θεωρείται “τιμή” να το παίξει στη συναυλία) φύσημα της… φάλαινας και “βάφτιση” των φαν και του ίδιου (από τους φαν) με εκατοντάδες μπουκάλια νερού στον αέρα στο καταιγιστικό Kiwi για φινάλε. Ένα set το οποίο οι φαν και όχι μόνο ζουν ξανά και ξανά μέσα από τα χαρακτηριστικά βίντεο (τους).

Η επικοινωνία και η σύνδεση του Harry Styles με το κοινό (του) ήταν κάτι το μοναδικό το οποίο τολμώ να πω συγκρίνεται μόνο με την τρέλα των ‘60ς για τους Beatles φτάνοντας στο σημείο παράκρουσης. Οι λιποθυμίες κατά τη διάρκεια της συναυλίας ήταν συνεχείς, ο Styles διέκοψε τουλάχιστον 5 φορές (οι τρεις κατά τη διάρκεια του γλυκύτατου Fine Line) για να επισημάνει που υπήρχε πρόβλημα και όλα αυτά αφορούσαν μερικές εκατοντάδες άτομα που μπορούσε να δει κοντά στη σκηνή. Που να ήξερε τι γινόταν πιο πίσω αφού καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 100 “επεισόδια” αδιαθεσίας/λιποθυμίας λόγω της εξάντλησης πολλών φαν που βρίσκονταν έξω από τον χώρο της συναυλίας από τα αξημέρωτα και κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς σκιά και με τους πυροσβέστες να πετάνε νερό με τις αντλίες ως ανάσα δροσιάς. Με ένα απλό γκουγκλάρισμα ή ψάξιμο σε tik tok, instragram κ.α. θα δείτε δεκάδες φώτο και βίντεο των φαν και όχι μόνο για την ανύπαρκτη οργάνωση και τις άθλιες συνθήκες που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα...

Μετά από ακριβώς δύο ώρες ξέφρενου σόου και αφού ευχαρίστησε ξανά και ξανά στα αγγλικά αλλά και στα ισπανικά ο Harry Styles αποχώρησε για να πάρει δυνάμεις για τις δύο τελευταίες συναυλίες μιας τουρ που κράτησε πάνω από 30 μήνες και πριν αποσυρθεί κατά πως λένε οι φανζ για 2-3 χρόνια. «Ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσω να σας ξεπληρώσω αυτό που κάνετε για μένα» είπε συγκινημένος πριν το τελευταίο buenas noches.

Στην έξοδο από τον χώρο της συναυλίας και ενώ 70.000 άτομα έψαχναν δίχως την παραμικρή σήμανση ή βοήθεια μέσα στο σκοτάδι τρόπους διαφυγής αυτό που ξεχώριζε ήταν η αγωνία δεκάδων, εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων γονιών που είχαν “κατασκηνώσει” σε διάφορα σημεία της περιοχής περιμένοντας να “παραλάβουν” τα βλαστάρια τους. Λίγοι πατεράδες ή… σύντροφοι για τα μεγαλύτερα κοριτσούδια είχαμε καταφέρει να βρούμε εισιτήριο και τελικά αισθανόμασταν απίστευτα τυχεροί που ζήσαμε όλη αυτή την εμπειρία. “Είμαι ο πατέρας αλλά μου αρέσει ο Harry” έγραφε η μπλούζα ενός… συνάδελφου λίγα μέτρα από τη θέση μας. Πλέον δεν… φοβάμαι να το πω κι εγώ ο γερο-ροκάς χωρίς να ντραπώ. “Είμαι ο πατέρας και μου άρεσε πολύ η συναυλία του Harry Styles”!

Υ.Γ. Επειδή το… βλέπω στα μάτια σας ειδικά εσείς οι σκληροπυρηνικοί φαν της Taylor Swift για τους διθυράμβους που έγραψα για τον… Χαρίλαο και ετοιμάζεστε να μου την πείτε. Hold your horses μέχρι τον Αύγουστο του 2024 που θα τη… δούμε από κοντά στη Βαρσοβία και θα γίνει η απαραίτητη σύγκριση του πρώην… ζεύγους.

 

REVIEWS