Πήγαμε, είδαμε Guns N' Roses στο ΟΑΚΑ

 
REVIEWS

You’re In The Jungle Baby …

του Τάσου Παπαϊωάννου
φωτογραφίες: Τάσος Παπαϊωάννου

Το μακρινό Μάιο του 1993, έγραψαν έναν από τους ροκ μύθους της ελληνικής συναυλιακής ιστορίας αφού στην πρώτη τους συναυλία, πάλι στο ΟΑΚΑ, εμφανίστηκαν τρεις ώρες μετά την προκαθορισμένη έναρξη και κατηγορήθηκαν για ακραιο αντί επαγγελματισμό!

Το 2006 στη Μαλακάσα κατηγορήθηκαν ότι στη σκηνή εμφανίστηκε ο Axl μαζί με κάποιους που έκαναν ότι είναι οι GNR.
 
Ιούλιος 2023, 30 χρόνια μετά και υπό συνθήκες καύσωνα, ίσως και να μπορούσαν πια να κατηγορηθούν για ακραίο επαγγελματισμό.
 
Ήταν 9 ακριβώς όταν οι δύο χαρακτηριστικές φιγούρες των Axl και Slash βρεθηκαν στη σκηνή του ΟΑΚΑ μαζί με τους υπόλοιπους GNR, μια ντουζίνα σούπερ επιτυχίες  για τις επόμενες σχεδόν 3 ώρες (!!), αλλά και με ολα τα ροκ κλισέ που κουβαλάει ο μύθος τους.
 
Τα φαλτσέτα του Axl ήταν εκεί, άλλες φορές λειτούργησαν, άλλες όχι και μαζί ήταν και ο, άλλες φορές δερβίσικος, και, άλλες φορές πολεμικός, χορός του.
 
Η χρυσή Gibson και το καπέλο του Slash με τα ατελείωτα σόλο του ήταν επίσης  εκεί. Τα κρανία, τα φίδια, τα ζαρια και όλα τα υπόλοιπα σύμβολα της hard rock κουλτούρας εμφανίζονταν στα γραφικά της σούπερ οθόνης, ο Slash άλλαζε τις κιθάρες του σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό που ο Axl άλλαζε τα μπλουζάκια του…Και τι άλλο να ζητήσει κανείς;
 
Ο Richard Fortis , η δεύτερη κιθάρα των GNR ήταν εξίσου εντυπωσιακός και ο Duff McKagan στο μπάσο μαζί με τον Frank Ferrer στα ντραμς στήριζαν τα τραγούδια με εκπληκτικό τρόπο, φτιάχνοντας πραγματικά μία καλοκουρδισμένη μπάντα με εξαιρετικό ήχο.
 
November Rain, You Could Be Mine, Nightrain, Sweet Child o’Mine, Paradise City, όλες οι μεγάλες επιτυχίες, μαζί με τις διασκευές τους(και ήταν πολλές) και τα πολλά ενδιάμεσα snippets, ήταν εκεί και έκαναν χιλιάδες κινητά- συγνώμη, χέρια- να σηκωθούν στο αέρα.
 
Δεν ήταν και όλα θετικά βέβαια. Αν και ο Axl έχει ακόμα τη δυνατότητα να χτυπά τις ψηλές νότες των τραγουδιών του, από το Estranged και μετά, η φωνή του θα έχει μια κάθετη πορεία και θα χρειαστεί αρκετές ανάσες και βοήθειες που θα πάρει από τα μακρόσυρτα σόλο του Slash.
 
Ο McKagan θα προσφέρει και αυτός ανάσες στον Frotman του και θα αντιγράψει με πολύ καλό τρόπο τη φωνή του Ιggy για την εξαιρετική διασκευή του Τ.V. Eye των Stooges.
 
Οι Άγγλοι βέβαια, δε χαρίστηκαν καθόλου στις φωνητικές ικανότητες του Axl και στις εκεί πρόσφατες  συναυλίες των Guns N’ Roses, παρομοιάζοντας  τη φωνή του Axl ως ένα μείγμα χαλασμένου χλοοκοπτικού και μιας αγέλης  άγριων γατών, αλλά εμείς ας μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο ακραίας κριτικής.
 
40 χιλιάδες πιστοί του γκρουπ που μικρή σημασία έδωσαν στις ικανότητες του Axl, έμειναν στο rock feeling που απλόχερα έδωσε, και στο τέλος γιόρτασαν μαζί με τον Slash τα γενέθλια του  λίγο πριν μας αποχαιρετήσουν με την παραδεισένια  πόλη τους, το περίφημο πράσινο γρασίδι της και τα όμορφα κορίτσια της.
 
Ολοι οι fans του συγκροτήματος που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, το  καταευχαριστήθηκαν, χόρεψαν και τραγούδησαν και η τρίτη συναυλία των GNR στην Ελλάδα πέρασε στην ιστορία.
 
Ίσως η διάρκεια της συναυλίας θα μπορούσε να είναι μικρότερη, δεδομένης της φωνητικής ικανότητας του Axl… Αλλά δεν μας παίρνει να γκρινιάξουμε και για τη μεγάλη της διάρκεια, ενώ συνήθως γκρινιάζουμε για συναυλίες με setlist  μικρής διαρκείας.
 
Συγχαρητηρια αξίζουν και στη διοργανώτρια εταιρεία για τις υποδειγματικές συνθήκες σε υπηρεσίες, σε μια μέρα  με ακραίες θερμοκρασίες, την ίδια ώρα που ο ήχος ίσως και να ήταν ο καλύτερος που έχει ακουστεί ποτέ στο ΟΑΚΑ.
 
…Αν η φωνή του Axl ήταν και σε καλύτερη φόρμα, τότε θα μιλάγαμε για ένα εντυπωσιακό comeback μιας μπάντας που έχει να κυκλοφορήσει νέα δουλειά  από το 2008, αλλά που πάντα θα μας θυμίζει τα νεανικά μας πάρτι και τις αμέτρητες ώρες που χτυπιόμασταν κι εμείς με τα τραγούδια τους, ακόμα κι αν αυτές αποτελούν πια ένα ένοχο παρελθόν που πολλές φορές θελουμε να ξεχάσουμε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

REVIEWS