Πήγαμε, είδαμε: Φοίβο Δεληβοριά στο Θέατρο Βράχων

 
REVIEWS

Μία άλλου είδους συναυλία.

Της Νατάσας Μαστοράκου
Φωτογράφος: Δημήτρης Μακρής

Ο κόσμος που ανέβηκε στο Θέατρο Βράχων την περασμένη Δευτέρα είχε την γνωστή ανυπομονησία να δει τον Φοίβο Δεληβοριά αλλά δεν πήγαινε στα «Βράχια» μόνο για αυτό.

Νέοι κυρίως άνθρωποι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας περπατούσαν φορτωμένοι σακούλες με τρόφιμα, είδη υγιεινής και δεκάδες μπουκάλια νερό.

Από την ανακοίνωση της συναυλίας του Φοίβου μέχρι την πραγματοποίησή της μεσολάβησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και αμέσως μετά οι φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία. Ο Φοίβος σκέφτηκε να ακυρώσει αλλά τελικά αποφάσισε κάτι ακόμα πιο γενναίο. Να ανέβει στη σκηνή για να τραγουδήσει για όσα αγαπάμε αλλά και για όσα μας πληγώνουν και παράλληλα να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Θεσσαλία που υποφέρουν.

«Η δουλειά που κάνουμε δεν έχει ανάγκη μεσίστιες σημαίες για να δείξει ότι είναι καθημερινά μέσα στους άλλους. Είναι σπουδαίο που μόνο οι καλλιτέχνες δείχνουν να απολογούνται για την εγκληματική ανευθυνότητα των ιθυνόντων. Έχουμε όμως κι άλλα όπλα στην τέχνη αυτή του ενός για τον άλλον. (…) Δεν πρόκειται ούτε για πράξη ανωτερότητας, ούτε -προς θεού- για φιλανθρωπία. Στη θέση των ανθρώπων που τώρα πλήττονται θα είμαστε αύριο εμείς. Πρόκειται για δράση, με τα μικρά όπλα που διαθέτουμε, εφόσον την μπορούμε. Και την προτιμούμε χίλιες φορές από την παραίτηση και την αδράνεια - κι εμείς και τα τραγούδια που μας ένωσαν».

Αυτά έγραψε ο ίδιος στα social media για να εξηγήσει στο κοινό την απόφασή του. Και δεν χρειάστηκε τίποτα παραπάνω. Σε μόλις τρεις μέρες όλος ο μηχανισμός είχε λειτουργήσει. Ο καλλιτέχνης, η Prospero και η Zuma Communications κάλυψαν όλα τα έξοδα και με την πολύτιμη βοήθεια του οδηγού Γιώργου Διαμαντόπουλου όλα τα πράγματα φορτώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στις πληγείσες περιοχές.

Όπως ήταν φυσικό εκτός από ανθρώπους για να βοηθήσουν ο Φοίβος βρήκε πολύ γρήγορα και συμπαραστάτες. Την αρχική απόφαση την πήρε μαζί με τον Σπύρο Γραμμένο και αμέσως ακολούθησαν το ίδιο σκεπτικό και άλλοι καλλιτέχνες που συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό προϊόντων στις εμφανίσεις τους.

Η συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στο Θέατρο Βράχων την περασμένη Δευτέρα είχε πάρα πολύ κόσμο. Κόσμο διαφορετικών ηλικιών αλλά κοινού στόχου. Κόσμο που ήξερε απ’ έξω πια όλα τα τραγούδια του, κόσμο που επιζητούσε να ακούσει πάλι τις ίδιες ιστορίες, κόσμο που τον προέτρεπε με μανία να τραγουδήσει την «Υβρεοπομπή». Κόσμο που χειροκροτούσε ξανά και ξανά σε κάθε πολιτική του τοποθέτηση, κάθε φορά που προσπαθούσε να βρει κάποιο νόημα στον παραλογισμό που ζούμε.

Η συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά είχε από όλα. Και συγκίνηση και γέλιο και χορό και προσφορά. Εκεί ήταν άλλωστε όλοι. Ο «Σκύλος στο Κολωνάκι», η «Κική» στα μπουρδέλα, ο «Ξένος» στην Καλλιθέα, η Ιόλη στο «Ελεφαντάκι», ο Κηλαηδόνης στον «Μπάσταρδο γιο», ο ερωτευμένος θαμώνας στο «Χάλια», «Τα Νούμερα» όλα μαζί στη σκηνή, η Νεφέλη Φασούλη στον «κόσμο» της, «Το περίπτερο» στη θέση του και βέβαια η Βάσω πάντα στην «Μπαλάντα» που φυλάει για το τέλος.

Στο τέλος της βραδιάς μιλούσαμε περισσότερο για την προσφορά, για τα κακώς κείμενα, για τον Αντώνη που δολοφονήθηκε στον Πειραιά, για τα ζώα που βρήκαν φριχτό θάνατο στον Θεσσαλικό Κάμπο παρά για μουσική. Αλλά δεν πειράζει. Ήταν για καλό.

 

REVIEWS