Είναι γενιά που μεγάλωσε με το YouTube, λογικό οι ήρωές της να προέρχονται από εκεί

 
REVIEWS

Το χάσμα γενεών έχει όνομα: Panos Dent

 

Της Νατάσας Μαστοράκου

Σε ένα πάρκο με νερουτσουλήθρες λίγο έξω από την Κόρινθο το Σάββατο είχε σχηματιστεί ουρά με εκατοντάδες πιτσιρίκια. Δεν περιμέναν όμως με τις ώρες κάτω από τον ήλιο για να μπουν σε ένα από τα παιχνίδια του πάρκου. Ήταν ουρά για να μπορέσουν να φωτογραφηθούν και να πάρουν αυτόγραφο από τον Panos Dent. Αντίστοιχες ουρές είχαν σχηματιστεί για την Konstantina, τον Giannuba και τον Mr Antouon.
Αν τα παραπάνω ονόματα σας είναι άγνωστα δεν έχετε παιδί ηλικία 5 έως 15 ετών. Ή αποτελείτε την απόλυτη εξαίρεση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, λοιπόν, στο Splash Water Park στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε το event «Creators on Tour» στο οποίο διάσημοι YouTubers θα περνούσαν όλη τη μέρα στο πάρκο για να συναντήσουν τους φίλους τους.

Το αποτέλεσμα; Από τις 12 και μετά εκατοντάδες 10χρόνα έτρεχαν και ούρλιαζαν πίσω από τους ήρωες τους, την ώρα που απελπισμένοι γονείς προσπαθούσαν να μην τα χάσουν μέσα στο πλήθος.
Οι περισσότεροι άλλωστε δεν είχαν ιδέα για ποιον ακριβώς λόγο είχαν φτάσει μέχρι την Κόρινθο. Δεν ήξεραν πώς μοιάζει ο Giannuba ούτε η Konstantina, δεν μπορούσαν να προφέρουν σωστά το όνομα του Windz και του Alekkun αλλά δεν ήθελαν και να χαλάσουν χατίρι στα παιδιά τους.

Τις επόμενες ώρες το σκηνικό παρέμενε το ίδιο. Γονείς με μικρά παιδιά ή έφηβοι μόνοι τους περίμεναν για πάνω από μια ώρα για να αγοράσουν merge από τον αγαπημένο τους YouTuber και παρόλο που τα 20 ευρώ για ένα T-shirt θεωρήθηκαν πολλά οι φανς δεν πτοήθηκαν.

Στη συνέχεια οι ίδιοι κακόμοιροι γονείς περίμεναν σε μια άλλη ούρα για να μπορέσουν να φωτογραφήσουν το βλαστάρι τους με τον σούπερ σταρ του διαδικτύου. Να πάρουν και αυτόγραφο και αν ήταν τυχεροί μετά να έκαναν και μια βουτιά στην πισίνα.

Οι συζητήσεις σε αυτές τις ουρές είχαν τρομερό ενθουσιασμό και πολλές άγνωστες… λέξεις. Τα παιδιά έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας, όπως οφείλουν άλλωστε.

Είναι όμως η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που οι ήρωές τους δεν είναι ούτε καλλιτέχνες ούτε αθλητές. Τα 12χρονα δεν τρέχουν με πανικό για να δουν από κοντά έναν τραγουδιστή, ένα ποδοσφαιριστή ή έστω μια τηλεπερσόνα. Ή τουλάχιστον δεν τρέχουν μόνο για αυτούς.

Σε μια γενιά που μεγάλωσε με το YouTube σαν ευαγγέλιο είναι απολύτως λογικό οι ήρωές της να προέρχονται από εκεί. Να είναι νέοι άνθρωποι που δεν κάνουν (για εμάς τους μεγαλύτερους) και κάτι σημαντικό. Που κάθονται μπροστά από μια κάμερα και λένε ό,τι να ναι, σχολιάζουν αστεία βίντεο, κάνουν challenge που δεν καταλαβαίνουμε και ασκούν επιρροή στα παιδιά μας κάποιες φορές εν αγνοία μας.

Ο Panos Dent είναι ένας από τους διάσημους Έλληνες YouTubers. Το πρώτο βίντεο το ανέβασε το 2014 ενώ ήταν φοιτητής οδοντιατρικής και μετρά πάνω 613.000 εγγεγραμμένους στο κανάλι του. Τα παιδιά ξέρουν τα πάντα για αυτόν, τους διασκεδάζει, τους κρατάει παρέα και όπως και οι περισσότεροι όμοιοι του είναι… ακίνδυνοι.

Την ώρα που όλοι οι γονείς συμφωνούμε ότι είναι αδύνατον τα παιδιά να «εθίζονται» με κάτι τόσο ανούσιο, εκείνα διασκεδάζουν, φτιάχνουν κοινότητες, δημιουργούν μικρές ομάδες που αγαπούν περισσότερο τον έναν ή τον άλλο, σχολιάζουν μεταξύ τους κάθε νέο βίντεο και αγνοούν παντελώς τις ανησυχίες μας.

Φαντάζομαι ότι αν ο Αλτουσέρ έγραφε σήμερα για ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους θα είχε ειδικό κεφάλαιο για το youtube, αλλά επειδή ζούμε στο 2023 ας είμαστε και εμείς περισσότερο επιεικείς με μια γενιά που φορτώθηκε τις αγωνίες και τις τύψεις μας και στον απόηχο της πανδημίας ψάχνει ακόμα τα πατήματά της. Ας φροντίσουμε μόνο να είμαστε δίπλα της, είτε στον καναπέ βλέποντας το νέο βίντεο του Giannuba είτε σε κάποιο event για να τον θαυμάσουμε από κοντά. Και που ξέρεις, μπορεί τελικά και να έχει πλάκα.

REVIEWS