Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο

Για άλλη μία χρονιά με ξεχωριστούς μουσικούς

BREAKING
 

Για άλλη μία χρονιά με ξεχωριστούς μουσικούς

Από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου 2023, η ενδέκατη σεζόν του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής Ρόδου θα λάβει χώρα στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο με τέσσερις συναυλίες, όλες στις 8 μ.μ. και με ελεύθερη είσοδο.

Η συναυλία της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου θα ανοίξει με μεγάλη επισημότητα το φεστιβάλ την ίδια ημέρα κατά την οποία η Καθολική Εκκλησία της Ρόδου, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση μαζί με το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta, πραγματοποιεί την εορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός στον οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά, χάρη στη συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, μια ορχήστρα εγχόρδων, δύο τραγουδιστές και ένας οργανίστας θα έρθουν από την Ιταλία για να παρουσιάσουν ένα ειδικό πρόγραμμα: το περίφημο Stabat Mater του Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) και, στην παγκόσμια πρεμιέρα του στη σύγχρονη εποχή, το Κοντσέρτο σε ρε μείζονα για όργανο και ορχήστρα του Gasbaro Sborgi (1737-1819), το οποίο παρουσιάστηκε επίσης κατά την πρώτη συναυλία για όργανο και ορχήστρα που έλαβε χώρα ποτέ στη Ρόδο.

Το Stabat Mater αποτελεί μέρος του προγραμματισμού του Ιδρύματος Pergolesi Spontini του Jesi (περιοχή Marche, Ιταλία), το οποίο έχει καταστήσει αυτή τη σύνθεση ένα μέσο δράσεων πολιτιστικής διπλωματίας, ένα σύμβολο αδελφοσύνης και διαλόγου μεταξύ λαών και πολιτισμών στο όνομα του Giovanni Battista Pergolesi, ο οποίος γεννήθηκε στο Τζέζι. Η ορχήστρα εγχόρδων που προσκλήθηκε από το Ίδρυμα Pergolesi Spontini  είναι το Time Machine Ensemble, με εξειδίκευση τόσο στο σύγχρονο όσο και στο αρχαίο κλασικό ρεπερτόριο. Η Nikoletta Hertsak (σοπράνο) και η Federica Moi (κοντράλτο) θα τραγουδήσουν με την ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Marco Attura.

Σολίστ του κοντσέρτου σε ρε μείζονα για όργανο και ορχήστρα του Gasbaro Sborgi είναι ο Ιταλός Eugenio Maria Fagiani, γνωστός για τη διεθνή του καριέρα και για το γεγονός ότι είναι οργανίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας «La Verdi» στο Μιλάνο, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της La Verna, ενός από τα  παλαιότερα στην Ιταλία.

Ο μαέστρος Fagiani έχει ειδικευτεί στην εύρεση και παρουσίαση αρχαίων ξεχασμένων συνθέσεων από ελάχιστα γνωστούς συνθέτες. Το Κοντσέρτο σε ρε μείζονα για εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα του Gasparo Sborgi, ο οποίος ήταν αρχιμουσικός στην αυλή του αρχιδούκα Λεοπόλδου και Φερδινάνδου της Τοσκάνης τον 18ο αιώνα, έχει ανακαλυφθεί στη «Συλλογή Ricasoli» που διατηρείται επί του παρόντος στο Πανεπιστήμιο Louisville στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ο οργανίστας Eugenio Maria Fagiani θα παίξει σε μια δεύτερη συναυλία για σόλο εκκλησιαστικό όργανο με μουσική των J. S. Bach, Schubert, Rinck, Reger και του ίδιου του Fagiani.

Στα έντεκα χρόνια ιστορίας του, το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου υπήρξε η βιτρίνα των καλύτερων Ελλήνων οργανιστών, που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής και διευθυντής του τμήματος εκκλησιαστικού οργάνου στο Ωδείο Αθηνών «Νικόλαος Μάντζαρος»: Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου θα παίξει η Δάφνη Μελανίτου, οργανίστρια του Καθολικού Καθεδρικού Ναού Αθηνών.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στην τελευταία συναυλία του φεστιβάλ θα παίξει ο Πολωνός Vincent De Pol, επί πολλά έτη αρχιοργανίστας της εκκλησίας του Αγίου Βερνάρδου στο HamburgPoppenbüttel (Γερμανία) και ερμηνευτής που δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους. Ο De Pol θα παρουσιάσει ένα ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα με σημαντικά μουσικά κομμάτια από όλους τους αιώνες από το 1600 μέχρι σήμερα.

Όλα τα προγράμματα και οι πληροφορίες του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου 2023 βρίσκονται στον ιστότοπο www.tsorganfestival.org.

4 – 7 October, 2023

Organ & Music Festival Rhodes

Άγιος Φραγκίσκος

Οδός Δημοκρατίας 28 – Πύλη Αγίου Αθανασίου - Ρόδος

Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20.00

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 

  • Eugenio Maria Fagiani, εκκλησιαστικό όργανο
  • Nikoletta Hertsak, soprano
  • Federica Moi, contralto
  • Marco Attura, διευθυντής συνόλου
  • Ορχηστρικό σύνολο Time Machine 

Gasbaro Sborgi (1737-1819), Concerto in Re for organ and orchestra (παγκόμια πρώτη για τη σύγχρονη εποχή)

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736), Stabat Mater.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Eugenio Maria Fagiani (Ιταλία), εκκλησιαστικό όργανο

Έργα των συνθετών J. S. Bach, Schubert, Rinck, Reger, Fagiani

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Δάφνη Μελανίτου (Ελλάδα) εκκλησιαστικό όργανο

Οργανίστρια του Καθεδρικού Ναού των Καθολικών Αθηνών Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Μουσική των συνθετών Bach, Reger, Boellmann, Mendelssohn

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Vincent De Pol (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο

Έργα των συνθετών από όλες τις μουσικές περιόδους: Takle, Moretti, Buxtehude, J.S. Bach, Davide da Bergamo, Dieckmann, Guilmant, 

 

 

BREAKING MUSIC