Πρεμιέρα για αυτό το απίστευτο The Sphere του Λας Βέγκας

Ο τεράστιος θόλος, που διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη οθόνη βίντεο στον κόσμο

BREAKING
 

Ο τεράστιος θόλος, που διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη οθόνη βίντεο στον κόσμο

Του Ηλία Σελιμά

Βρίσκεται στο Paradise της Νεβάδα, πολύ κοντά στο Las Vegas Strip και ανατολικά του θέρετρου Venetian. Μια πεζογέφυρα 1.000 ποδιών (304 μέτρα περίπου) θα συνδέει το Sphere με το Sands Expo (που ονομάζεται Venetian Expo από την 1η Σεπτεμβρίου 2021).

Έχει ύψος 115 μέτρα και πλάτος 157 μέτρα, με αποτέλεσμα να θεωρείται η μεγαλύτερη σφαιρική κατασκευή στον κόσμο. Μόνο ο θόλος του Sphere ζυγίζει 13.000 τόνους και έχει επιφάνεια 220.000 τετραγωνικά πόδια.

Το Sphere θα εγκαινιαστεί επίσημα απόψε (29 Σεπτεμβρίου), με μια εμφάνιση των U2, το οποίο θα εγκαινιάσει επίσης την τρίμηνη φιλοξενία του project U2:UV Achtung Baby Live at Sphere.

Ο χώρος πρόκειται να φιλοξενήσει ζωντανές εκδηλώσεις, όπως βραβεία ή συναυλίες, καθώς και ταινίες. Ενδεχομένως μπορεί επίσης να φιλοξενήσει αθλητικές εκδηλώσεις, όπως πυγμαχία. Ξεκινώντας στις 6 Οκτωβρίου, θα φιλοξενήσει αποκλειστικές προβολές της ταινίας Postcard from Earth (Καρτ ποστάλ από τη Γη) του Darren Aronofsky, η οποία ταξιδεύει τους θεατές στον πλανήτη. Η Σφαίρα έχει χωρητικότητα 18.600 καθιστών, αλλά μπορεί να φιλοξενήσει 20.000 όρθιους.

Το εσωτερικό του χώρου διαθέτει μια μοναδική κυκλική οθόνη LED ανάλυσης 16Κ, η οποία έχει έκταση 15.000 τετραγωνικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται μέσα στο χώρο θα απολαμβάνουν θέα της οθόνης από κάθε γωνία.

Το Sphere διαθέτει επίσης 164.000 ηχεία διασκορπισμένα, σχεδιασμένα για να προσφέρουν στους παρευρισκόμενους το ίδιο επίπεδο ποιότητας ήχου όπου κι αν βρίσκονται. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για 4D εμπειρίες με απτικά καθίσματα που δονούνται και μηχανήματα που μπορούν να δημιουργήσουν αέρα ή θερμοκρασία καθώς και εφέ μυρωδιάς.

Το Sphere σχεδιάστηκε από το παγκοσμίου εμβέλειας αρχιτεκτονικό γραφείο Populous, το οποίο ειδικεύεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αρένες και συνεδριακά κέντρα. Σχεδίασαν την Coca-Cola Arena στο Ντουμπάι, το Zayed Sports City Stadium στο Αμπού Ντάμπι και τα Emirates Stadium και Etihad Stadium στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Madison Square Garden Entertainment πιστεύει ότι ο νέος χώρος θα σηματοδοτήσει μια τεχνολογική αλλαγή στη ζωντανή ψυχαγωγία, και αν αυτό πρόκειται να συμβεί οπουδήποτε, πρέπει να συμβεί στο Λας Βέγκας.

Θα διαθέτει την οθόνη με την υψηλότερη ανάλυση στον κόσμο, 19.000 επί 13.500 pixels. Αυτό είναι 100 φορές καθαρότερο από τις καλύτερες σημερινές τηλεοράσεις HD.

Η εφημερίδα Las Vegas Review-Journal εκτιμά ότι το έργο κόστισε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ό,τι και αν πει ο καθένας για τις προκλήσεις της κατασκευής ή το κόστος κατασκευής του The Sphere (το αρχικό κόστος υποτίθεται ότι ήταν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία είναι ένα θαύμα της μηχανικής και πιθανότατα θα αποτελέσει τεράστιο πόλο έλξης.

 

BREAKING MUSIC