Δείτε το σύντομο ντοκιμαντέρ για το νέο τραγούδι «Now and Then» των Beatles

Η 12λεπτη ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Oliver Murray, καταγράφει το χρονικό της δημιουργίας του κομματιού που κυκλοφόρησε σήμερα.

BREAKING
 

Η 12λεπτη ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Oliver Murray, καταγράφει το χρονικό της δημιουργίας του κομματιού που κυκλοφόρησε σήμερα.

Του Ηλία Σελιμά

Περιλαμβάνει νέα σχόλια από τους Paul McCartney, Ringo Starr, Sean Ono Lennon και Peter Jackson, καθώς και αρχειακά αποσπάσματα του George Harrison.

Το "Now and Then" προέρχεται από ένα ντέμο που ηχογράφησε ο Lennon πριν από το θάνατό του το 1980, μια κασέτα που στη συνέχεια δόθηκε στους επιζώντες Beatles από τη Yoko Ono. Στα μέσα της δεκαετίας του '90, ο McCartney, ο Starr και ο Harrison συνεργάστηκαν με τον παραγωγό Jeff Lynne για να δουλέψουν πάνω στο "Now and Then" καθώς και σε άλλες χαμένες κασέτες του Lennon. Από αυτές τις συνεδρίες προέκυψαν δύο ολοκληρωμένα τραγούδια, το "Free as a Bird" και το "Real Love", τα οποία εμφανίστηκαν στο Anthology 1 και Anthology 2, αντίστοιχα.

Το "Now and Then" έμεινε ημιτελές, κυρίως λόγω δυσκολιών με την ποιότητα του ήχου μέχρι τώρα.

"Το 1995, μετά από αρκετές ημέρες στο στούντιο που δούλευε πάνω στο κομμάτι, ο George αισθάνθηκε ότι τα τεχνικά προβλήματα με το demo ήταν ανυπέρβλητα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρώσει το κομμάτι σε αρκετά υψηλό επίπεδο", ανέφερε η χήρα του Harrison, Olivia. "Αν ήταν εδώ σήμερα, ο [γιος] Dhani και εγώ ξέρουμε ότι θα ήταν ολόψυχα μαζί με τον Paul και τον Ringo στην ολοκλήρωση της ηχογράφησης του 'Now and Then'".

Το 2021, η κινηματογραφική ομάδα του Jackson χρησιμοποίησε ένα νέο είδος τεχνολογίας de-mixing για το τριμερές The Beatles: Get Back, μια διαδικασία που στη συνέχεια εφαρμόστηκε στην αρχική demo κασέτα του Lennon. Τα φωνητικά μπόρεσαν τελικά να διαχωριστούν από το μέρος του πιάνου, διευκολύνοντας την κατασκευή ενός νέου τραγουδιού. Ενώ ο McCartney και ο Starr ηχογραφούσαν νέα κομμάτια, προστέθηκαν τα ήδη ηχογραφημένα μέρη ακουστικής κιθάρας του Harrison.

"Ήταν απίστευτα συγκινητικό να τους ακούω να δουλεύουν μαζί μετά από τόσα χρόνια που είχε φύγει ο μπαμπάς", πρόσθεσε ο Sean Ono Lennon. "Είναι το τελευταίο τραγούδι που ο μπαμπάς μου, ο Paul, ο George και ο Ringo κατάφεραν να κάνουν μαζί. Είναι σαν μια χρονοκάψουλα και όλα μοιάζουν πολύ γραφτό να γίνουν".

BREAKING MUSIC