Ο Mark Knopfler των Dire Straits βγάζει σε δημοπρασία 120 κιθάρες

Tον Ιανουάριο

BREAKING
 

Tον Ιανουάριο

Του Ηλία Σελιμά

Η συλλογή, με εκτιμώμενες τιμές που κυμαίνονται από 300 έως 500.000 λίρες, θα πωληθεί από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο στις 31 Ιανουαρίου, ενώ το ένα τέταρτο των κερδών από την πώληση θα διατεθεί σε τρία φιλανθρωπικά ιδρύματα, τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, το Tusk και το Brave Hearts Of The North East.

"Θα λυπηθώ που θα τα δω να φεύγουν", λέει ο Knopfler για τις αγαπημένες του κιθάρες, "αλλά περάσαμε υπέροχες στιγμές μαζί και δεν μπορώ να τις παίξω όλες".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian, πρωταγωνίστρια της δημοπρασίας θα είναι η vintage Gibson Les Paul Standard του 1959, την οποία ο Knopfler χρησιμοποίησε στην περιοδεία Sailing to Philadelphia το 2001 και Kill to get Crimson tour το 2008.

Σε συνέντευξή του στο BBC σχετικά με τη δημοπρασία, ο Knopfler λέει ότι, μεγαλώνοντας στο Newcastle, περνούσε ώρες χαζεύοντας τα όργανα που εκτίθενται στο JG Windows (ένα κατάστημα που εξακολουθεί να επισκέπτεται).

"Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που βρήκα το κουράγιο να σηκώσω μια από τον τοίχο, με τρεμάμενα δάχτυλα", λέει. "Ήταν μια ισπανική κιθάρα και ένας από τους Geordies στο μαγαζί είπε: "Αν την αφήσεις, θα σε αφήσω εγώ"".

Η Les Paul του 1983 που χρησιμοποίησε ο Knopfler για την ηχογράφηση του Money for Nothing, την οποία έπαιξε και στο Live Aid, εκτιμάται ότι θα πιάσει ένα πολύ λογικό -ακούγεται- ποσό μεταξύ 10.000 και 15.000 λιρών.

Μιλώντας στον οίκο Christie's, ο Knopfler λέει: "Είναι συναρπαστικό να πωλούνται αυτές οι κιθάρες που έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο σε εκείνο το δίσκο. Κάθε μία φέρνει πίσω πολλές αναμνήσεις. Αν με ρωτούσατε πριν από 20 χρόνια, θα σκεφτόμουν: "Αποκλείεται!". Αλλά τώρα χαίρομαι που θα πάνε σε διαφορετικά σπίτια".

BREAKING MUSIC