Ποιο ήταν το πρώτο Χριστουγεννιάτικο ροκ τραγούδι;

Είναι η εποχή... που ακούτε χριστουγεννιάτικη μουσική σχεδόν παντού, είτε σας αρέσει είτε όχι. Αλλά ποιος έφερε πρώτος το πνεύμα των γιορτών στη ροκ μουσική;

BREAKING
 

Είναι η εποχή... που ακούτε χριστουγεννιάτικη μουσική σχεδόν παντού, είτε σας αρέσει είτε όχι. Αλλά ποιος έφερε πρώτος το πνεύμα των γιορτών στη ροκ μουσική;

Του Ηλία Σελιμά

Οι απαρχές της χριστουγεννιάτικης μουσικής χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα. Διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των Southern Living και Billboard, αναφέρουν το "Jesus Refulsit Omnium" (στα λατινικά "Ιησούς, φως όλων των εθνών"), ως τον πρώτο χριστουγεννιάτικο ύμνο. Ο ύμνος φέρεται να γράφτηκε μετά τον πρώτο καταγεγραμμένο εορτασμό των Χριστουγέννων, ο οποίος έλαβε χώρα στις 25 Δεκεμβρίου του 336 μ.Χ.

Τα αγγλικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα που γνωρίζουμε σήμερα δεν ήταν διαδεδομένα μέχρι τον 16ο αιώνα, δηλαδή αρκετό καιρό πριν από την ύπαρξη του rock 'n' roll ως μουσικού στυλ. Όσον αφορά τις μέρες μας, ένα σωρό rock και metal καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει κλασικά τραγούδια των γιορτών και έχουν γράψει ακόμη και τα δικά τους πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κάτι που γεννά εύλογα την απορία: Ποιος άραγε έγραψε το πρώτο Ροκ Χριστουγεννιάτικο τραγούδι;

Τι πιο φυσικό λοιπόν να ρωτήσεις τον θείο Google, για να λάβεις την απάντηση το συχνότερα εμφανιζόμενο τραγούδι είναι το "Jingle Bell Rock" του 1957, το οποίο ερμήνευσε ο Bobby Helms, ο οποίος όμως θεωρούνταν τεχνικά τραγουδιστής της country. Ωστόσο, ένα μήνα πριν κυκλοφορήσει αυτό το τραγούδι (τον Οκτώβριο του '57), ο Elvis Presley - ο βασιλιάς του Rock 'n' Roll - κυκλοφόρησε ένα πλήρες άλμπουμ με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το Elvis' Christmas Album.

"Φέτος θα είναι rock 'n' roll Χριστούγεννα", είπε ο Πρίσλεϊ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με το Elvis History Blog.

Με τραγούδια όπως το "Blue Christmas" και το "Santa Claus Is Back in Town", το άλμπουμ είχε ένα μείγμα από μπλουζ, γκόσπελ μουσική και μερικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Έγινε αρκετά αρνητική υποδοχή από τα μέσα ενημέρωσης, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν "ιερόσυλο", ιδιαίτερα τη διασκευή του στο "White Christmas". 

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να παίξουν τραγούδια από τον δίσκο, αλλά παρ' όλα αυτά κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του chart των άλμπουμ κατά την περίοδο των εορτών εκείνης της χρονιάς, ούτως ή άλλως. Έτσι, λοιπόν τεχνικά, οποιοδήποτε από τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση, αλλά τα δύο που αναφέραμε λίγο πριν μάλλον ταιριάζουν καλύτερα στα κριτήρια "ροκ" και "Χριστούγεννα".

 

BREAKING MUSIC