Πέθανε ο Jeffrey Foskett των Brian Wilson s Band και των Beach Boys

Στα 67 του χρόνια

BREAKING
 

Στα 67 του χρόνια

Του Ηλία Σελιμά

Ο Jeffrey Foskett, μακροχρόνιο μέλος των Beach Boys, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί "αντιπρόεδρος" του συγκροτήματος από τα κύρια μέλη του, πέθανε σε ηλικία 67 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο Brian Wilson απέτισε φόρο τιμής στον μακροχρόνιο φίλο του και συμπαίκτη του στο συγκρότημα με μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Είμαι τόσο συντετριμμένος που ο αγαπημένος μου φίλος Jeff Foskett έφυγε από τη ζωή", έγραψε. "Ο Jeff ήταν πάντα εκεί για μένα όταν περιοδεύαμε και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς αυτόν. Ο Jeff ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ. Αγάπη και συμπόνια στην οικογένεια και τους φίλους του Jeff, θα τον θυμόμαστε για πάντα".

Γεννημένος στις 17 Φεβρουαρίου 1956 στο San Jose της Καλιφόρνια, ο Foskett ερωτεύτηκε τους Beach Boys από παιδί και ερμήνευσε τη μουσική τους, μαζί με άλλα κλασικά surf rock, σε τοπικές μπάντες καθ' όλη τη δεκαετία του '70. Γνώρισε τον Wilson το 1976, όταν επισκέφθηκε το σπίτι του απομονωμένου, ταλαιπωρημένου μουσικού στο Bel-Air.

"Ο Brian άνοιξε την πόρτα και είπε 'Ελάτε μέσα' - σαν να μας περίμενε!". δήλωσε ο Foskett στους Los Angeles Times το 2012. "Είπα, 'Υπέροχα! Αράξαμε και πήγαμε στο δωμάτιο μουσικής. Η [τότε σύζυγος του Wilson] Marilyn μας έφτιαξε ένα σάντουιτς. Είπε, 'Μείνετε σε επαφή'. Και το έκανα - και χαίρομαι που το έκανα".

Η μεγάλη ευκαιρία για τον Foskett ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, όταν ο Mike Love τον ανακάλυψε να παίζει σε ένα μπαρ κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα, στο οποίο ο Foskett φοιτούσε. Ο Love στρατολόγησε τον Foskett για να συμμετάσχει στην Endless Summer Beach Band του, και στη συνέχεια εντάχθηκε στους Beach Boys στις αρχές της δεκαετίας του '80, παίζοντας στο πλευρό του Love, του Dennis Wilson, του Al Jardine, του Bruce Johnston και περιστασιακά του Brian Wilson. Έμεινε στο συγκρότημα μέχρι το 1990.

Μετά την αποχώρησή του, ο Foskett ακολούθησε σόλο καριέρα για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του '90. Επανασυνδέθηκε με τον Wilson προς το τέλος της δεκαετίας και έπαιξε στο άλμπουμ του Imagination του 1998, ενώ στη συνέχεια έγινε ο μουσικός διευθυντής της Brian Wilson Band. Επανεντάχθηκε επίσης στους Beach Boys για την περιοδεία επανένωσης της 50ής επετείου τους και έπαιξε στο άλμπουμ τους That's Why God Made the Radio του 2012.

"Επειδή είχα παραμείνει σε καλές σχέσεις με όλους, όταν μου προτάθηκε να γίνει αυτή η γιορτή επανένωσης, δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα, κανένα απολύτως ζήτημα", δήλωσε ο Foskett.

Ο Foskett συνέχισε να περιοδεύει με τους Beach Boys μέχρι το 2019, όταν πήρε άδεια για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο λαιμό. Την ίδια χρονιά αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς σταδίου 4 το 2018 και ότι η θεραπεία είχε κλέψει μεγάλο μέρος της ανώτερης φωνητικής του έκτασης. Κυκλοφόρησε τα τρία τελευταία του στούντιο άλμπουμ - Love Songs, Vintage Summer και Voices - όλα το 2019.

Ήταν το τέλος μιας μακράς καριέρας που περιελάμβανε επίσης συνεργασίες με τον Paul McCartney, τον Jeff Beck, τον Eric Clapton, τον Jimmy Page και άλλους. Παρομοίασε την κύρια συναυλία του με έναν παίκτη του μπέιζμπολ της Little League που καλείται από το πουθενά στους μεγάλους.

"Πόσοι ερασιτέχνες αθλητές γίνονται επαγγελματίες;" είπε. "Και πόσοι από τους χιλιάδες μουσικούς - δεκάδες χιλιάδες μουσικούς - στο Λος Άντζελες θα μπουν στο συγκρότημα που πραγματικά αγάπησαν και θα περιοδεύσουν μαζί τους;"

BREAKING MUSIC