Βγήκαν στην αγορά ακυκλοφόρητα στούντιο Outtakes του Bob Dylan από το 1973

Μια συλλογή εμφανίστηκε στην Ευρώπη, χάρις σε ένα παραθυράκι για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

BREAKING
 

Μια συλλογή εμφανίστηκε στην Ευρώπη, χάρις σε ένα παραθυράκι για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Του Ηλία Σελιμά

Η συλλογή των 28 τραγουδιών ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του soundtrack Pat Garrett and Billy the Kid και φέρει τον τίτλο 50th Anniversary Collection 1973. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας περιορισμένος αριθμός αντιτύπων έγινε διαθέσιμος στην Ευρώπη και ήδη έχουν καταχωρηθεί στο διαδίκτυο για εκατοντάδες δολάρια.

Η φυσική κυκλοφορία έγινε λόγω της διάταξης «use it or lose it» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία θέτει όλες τις ηχογραφήσεις στο κοινό κτήμα αν δεν κυκλοφορήσουν 50 χρόνια μετά τη δημιουργία τους. (Το Pat Garrett and Billy the Kid κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1973).

Τα προηγούμενα χρόνια, για να καταπολεμήσουν αυτόν τον ευρωπαϊκό νόμο, ο Dylan και η ομάδα του έβγαζαν «bootleg» σετ πολλών δίσκων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τύπωναν μερικές εκατοντάδες CD και τα διέθεταν σε ευρωπαϊκά καταστήματα χωρίς να ενημερώσουν το κοινό.

Αυτές οι ηχογραφήσεις του 1973 έχουν διαρρεύσει και στο παρελθόν - έτσι ο Ketch Secor των Old Crow Medicine Show βρήκε την ημιτελή ηχογράφηση του Dylan για ένα τραγούδι με τίτλο "Rock Me Mama", το μετέτρεψε σε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι με τίτλο "Wagon Wheel" και το κυκλοφόρησε το 2004. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ο Darius Rucker θα είχε ένα Νο. 1 country hit με αυτό. Ο Dylan αναφέρθηκε και στις δύο εκδόσεις ως συν-συγγραφέας. Η αρχική έκδοση του "Rock Me Mama" εμφανίζεται στην 50th Anniversary Collection του 1973.

BREAKING MUSIC