Πήγαμε, είδαμε: Μην «φοβάστε» τη μπαρόκ μουσική

 
REVIEWS

Παρακολουθήσαμε την πρώτη μέρα του Athens Baroque Festival με το σύνολο Artemandoline και φύγαμε μαγεμένοι.

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Πηγαίνοντας προς το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου πραγματοποιείται το 3ο Athens Baroque Festival, σκεφτόμουν ότι στην Ευρώπη πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες φεστιβάλ αφιερωμένα στην μπαρόκ/ παλαιά μουσική και μάλιστα με φανατικό κοινό. Στην Ελλάδα όμως;

Η απάντηση δόθηκε λίγη ώρα αργότερα, όταν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ενημέρωναν τον κόσμο (όλων των ηλικιών), ότι δεν υπήρχαν πλέον θέσεις για τη συναυλία της πρώτης ημέρας, αλλά παρόλα αυτά θα έκαναν το παν – όπως και έγινε, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία με το σύνολο Artemandoline από το Λουξεμβούργο.

 

Το σύνολο ιδρύθηκε το 2001 από τον Juan Carlos Muñoz και τη Mari Fe Pavón, οι οποίοι όπως μάθαμε, αφιέρωσαν τη ζωή τους ερευνώντας και φέρνοντας στο φως ξεχασμένα αριστουργήματα του ρεπερτορίου του μαντολίνου – κάτι που είναι εμφανές και από το όνομα του συνόλου - και της οικογένειάς του. Και τα έξι μέλη του, συμβάλλουν στην αναβίωση του μαντολίνου μέσω των συναυλιών τους, της διδασκαλίας σε Μουσικές Ακαδημίες και Masterclass.

Στη συναυλία που διήρκησε μία ώρα, ακούσαμε έργα των D.Scarlatti, Dall’Abacco, A. Vivaldi, N. Matteis, L.R de Ribayaz ερμηνευμένα από όργανα εποχής όπως μπαρόκ μαντολίνα, αναγεννησιακή και μπαρόκ κιθάρα, μπαρόκ μάντολα και μαντολόνε, βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο.

Σε αντίθεση με τα όσα γνωρίζουμε περί μπαρόκ αισθητικής, η συναυλία εστίασε στο απλό και στο φυσικό χωρίς καμία υπερβολή. Και αν υπήρχε κάτι που κυριάρχησε στο πρόγραμμα ήταν η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Και δεν κοιτάξαμε ούτε μια φορά το ρολόι μας.

Στην Αθήνα λοιπόν, σ’ ένα μαγικό σημείο, πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ που δίνει βήμα σε μουσικούς και σύνολα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με στόχο την έκφραση, την ψυχαγωγία αλλά και την εκπαίδευση.

Αν έχετε ενδοιασμούς, για το τέλος κρατάμε όσα είπε στο loaded.gr η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Αναστασία Μηλιώρη: «Η μπαρόκ μουσική ήταν παρεξηγημένη γιατί συχνά οι άνθρωποι απορρίπτουν χωρίς να δοκιμάζουν ή δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για κάτι, επειδή απλά δεν ψάχνουν να βρουν την πηγή».

Photos: Athens Baroque Festival

 

REVIEWS