Ο Σωκράτης, το φεγγάρι και η μάσκα μου

 
REVIEWS

Γίνεται να βλέπεις Μάλαμα καθιστός και με μάσκα; Και όμως ναι!

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Για να είμαι ειλικρινής, είχα κάποιες επιφυλάξεις για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην Τεχνόπολη δεδομένου ότι οι συνθήκες πλέον είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχαμε συνηθίσει, πολλώ δε μάλλον σε συναυλίες σαν του Σωκράτη που έχουν έντονο το στοιχείο του γλεντιού.

Και όμως, το βράδυ της Τετάρτης, υπό πανσέληνο, αποδείχτηκε ότι εάν πραγματικά θες να παρακολουθήσεις μια συναυλία και τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη, προσαρμόζεσαι.

Που σημαίνει ότι στις τρεις ώρες που διήρκησε η συναυλία (άρχισε εννέα ακριβώς και τελείωσε λίγο πριν τις δώδεκα) όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους – οι καρέκλες διπλές και κάποιες μονές, όλες καρφωμένες στο έδαφος και εννοείται με μάσκα.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Όπως και ο έλεγχος που γινόταν από το ευγενικό προσωπικό της Τεχνόπολης κατά τη διάρκεια της συναυλίας για το αν φοράμε τη μάσκα, ενώ όποιος σηκωνόταν από τη θέση του (εκτός αν χρειαζόταν κάτι από το bar), γινόταν αμέσως σύσταση.

Η μοναδική κίνηση του κόσμου ήταν να σηκώνει τα χέρια ψηλά, όσοι έχετε πάει σε συναυλίες του Σωκράτη καταλαβαίνετε.

Βοήθησε, πάντως, σε αυτό και το stripped down σχήμα που ο Μάλαμας χρησιμοποίησε για αυτή την εμφάνισή του: ο ίδιος και ο Δημήτρης Λάππας στις κιθάρες (και στο μπουζούκι και στον τζουρά), ο υιός Μάλαμας στα κρουστά (αντί στην Αλόννησο με τους φίλους του, όπως αποκάλυψε ο πατέρας Μάλαμας) και η Ιουλία Καραπατάκη στη φωνή και στην κιθάρα για τρία λαϊκά κομμάτια.

Πιο ακουστικός ήχος, πιο cozy, αν θέλετε –ο Μάλαμας έκανε σύγκριση με… μπουάτ, κάνοντας λόγο για «μεταποίηση» του χώρου της Τεχνόπολης-, αλλά, ταυτόχρονα, χωρίς ελλείψεις, τουλάχιστον στα δικά μας αυτιά.

Το setlist ήταν ο απαραίτητος συνδυασμός παλιών και νέων τραγουδιών με την πάντα ισχυρή δόση Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τα είπε όλα; Όχι, όταν έχεις μια δισκογραφία όπως του Μάλαμα, είναι αδύνατον να μην αφήσεις και κάτι απέξω, πολύ περισσότερο όταν δώδεκα παρά πρέπει να κλείσεις.

Ο κόσμος, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται, ούτε από το καθιστό του πράγματος, ούτε από τις μάσκες: και τραγούδησε και φώναξε τα… γνωστά, και φάνηκε να διασκεδάζει.

Για να επιστρέψουμε στην αρχή του κειμένου, το ερώτημα απαντήθηκε: Γίνεται να βλέπεις Μάλαμα καθιστός και με μάσκα; Και όμως ναι!

Σημειωτέον ότι ο Σωκράτης Μάλαμας θα δώσει άλλη μία συναυλία στις 10 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο.

 

 

 

 

REVIEWS