Πήγαμε, είδαμε: Σε θερινό σινεμά κινηματογραφημένη συναυλία του Γιώργου Περρή

 
REVIEWS

Ένα σκηνικό απερίγραπτης ομορφιάς: ο Ναός της Αφαίας, η θάλασσα, οι βράχοι, οι ελιές, ο ήλιος να δύει, μια ορχήστρα, ο Γιώργος Περρής και αγαπημένες μελωδίες.

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Το ραντεβού ήταν για το βράδυ της Πέμπτης στο Cine Ψυχικό. Παρά τη ζέστη, οι φίλοι και οι συνεργάτες του Γιώργου Περρή και ελάχιστοι δημοσιογράφοι, βρεθήκαμε στην προβολή της μαγνητοσκοπημένης συναυλίας του στο Ναό της Αφαίας στην Αίγινα.

 «A Sunset In Greece»

Αυτός είναι ο τίτλος της συναυλίας η οποία μαγνητοσκοπήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να προβληθεί από τον Ιούνιο 2021 έως και τον Ιούνιο 2022 στις ΗΠΑ (από το κρατικό κανάλι PBS) και σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Γερμανία.

Ένα μοναδικό μουσικό θέαμα που αποτελεί μέρος της καμπάνιας προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που δίνεται η άδεια για την υλοποίηση συναυλίας στον αρχαίο ναό της Αφαίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γιώργο Περρή η οποία βρήκε υποστήριξη από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη και στη συνέχεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ η συναυλία διοργανώθηκε από την εταιρεία Pure Art.

«Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία καθώς έπρεπε να τηρήσουμε κατά γράμμα ό, τι μας υπέβαλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων, από σεβασμό προς το μνημείο πάνω από όλα. Το δέος που αισθανθήκαμε όσοι ήμασταν εκεί στο γύρισμα της συναυλίας δεν περιγράφεται, είναι πέρα από εμάς και γι’ αυτό οφείλουμε τα μνημεία να τα τιμούμε αλλά και να επιτρέπουμε να περνάει μέσα από το πνεύμα μας και το σώμα μας η διαχρονικότητα τους άφοβα, πάντα ωστόσο με τον απόλυτο σεβασμό», δήλωσε ο Γιώργος Περρής συγκινημένος λίγο πριν την έναρξη της προβολής.

Και κάπου ανάμεσα στη ζέστη και στην υπερπανσέληνο που άρχισε να γίνεται ορατή, τα φώτα χαμήλωσαν και άρχισε η προβολή.  

Ένα σκηνικό απερίγραπτης ομορφιάς: ο Ναός της Αφαίας, η θάλασσα, οι βράχοι, οι ελιές, ο ήλιος να δύει, μια ορχήστρα, ο Γιώργος Περρής και αγαπημένες μελωδίες.

Τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο του, σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, καθώς και τραγούδια-ύμνοι του διεθνούς ρεπερτορίου στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, που κινούνται στις θεματικές της ελπίδας, της αγάπης, της ειρήνης και της ενότητας. Τραγούδια όπως τα “I will wait for you”, “Somewhere” και “I have a dream”, όλα ενορχηστρωμένα με έντονο ελληνικό χαρακτήρα.

Συνοδοιπόροι του Γιώργου Περρή σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο Μάριος Φραγκούλης, με τον οποίο ερμήνευσαν δύο κλασικά crossover τραγούδια – από τις πιο όμορφες στιγμές η ερμηνεία τους στο «Hijo de la Luna», καθώς και η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Το αποτέλεσμα ήταν απλά μαγικό. Και όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης «τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και στεγανά που επικρατούσαν για χρόνια και μας κρατούσαν πίσω και να περάσουμε πλέον στην εποχή που τα μνημεία μας δεν θα στέκονται βουβά και σκοτεινά αλλά θα πάρουν ζωή και χρώμα».

Το τηλεοπτικό αφιέρωμα σκηνοθέτησε η Κλαίρη Φαφούτη και διανθίστηκε με εικόνες οι οποίες προβάλλουν το αρχαίο κάλλος και την ελληνική φύση, καθώς και με κείμενα που επιμελήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου.

INFO:

Το PBS είναι το πιο ισχυρό κρατικό αμερικανικό κανάλι με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρώτο αφιέρωμα του κ. Γιώργου Περρή στο PBS από το θρυλικό θέατρο Lincoln Center της Νέας Υόρκης άγγιξε ποσοστό τηλεθέασης της τάξεως του 48%, φτάνοντας τους 136 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ το δεύτερο αφιέρωμα του από το Ηρώδειο έφτασε ποσοστό τηλεθέασης 37% και 102 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Χορηγός της τηλεοπτικής συναυλίας είναι το Horatio Alger Association, οργανισμός που προσφέρει υποτροφίες σε παιδιά στην Αμερική που έχουν ζήσει σε δύσκολες συνθήκες, του οποίου Πρεσβευτής είναι ο Γιώργος Περρής.

 

 

REVIEWS