Στο μουσικό σύμπαν του Δημήτρη Μαραμή

 
REVIEWS

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση της «Παλιγγενεσίας» στο ανοιχτό θέατρο Κρύας στη Λιβαδειά

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Η φετινή χρονιά βρίσκει τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή με δύο έργα για τις επετειακές εκδηλώσεις του '21.

Η λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», κεντρικά δρώμενα της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Άραγε η τέχνη μπορεί να συναντήσει την ιστορία;

 Η απάντηση δόθηκε πριν λίγες ημέρες στο ανοιχτό θέατρο Κρύας στη Λιβαδειά, όπου παρουσιάστηκε  το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821», ένα έργο σε σύλληψη και σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή.

Ο χώρος από μόνος του μαγικός. Επί σκηνής ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο, πενταμελές μουσικό σύνολο με τον Περικλή Τιμπλαλέξη (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Μιχάλη Πορφύρη (τσέλο), Αλέξανδρο Τράμπα (κοντραμπάσο),Βασίλη Παναγιωτόπουλο (κρουστά) και το φωνητικό σύνολο 8etto.

Ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός ως τραγικός ήρωας απέδειξε για άλλη μια φορά την ευρεία δραματική γκάμα του, ενώ τον ρόλο του λαϊκού αοιδού ανέλαβε ο Κώστας Μακεδόνας.

Η ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα στα τραγούδια του Δημήτρη Μαραμή, μας σύστησε έναν διαφορετικό καλλιτέχνη. Μάλιστα, τα τραγούδια αν τα απομονώσουμε από την παράσταση, μπορούν να σταθούν αυτόνομα.

Ένα πρώτο δείγμα είχαμε πάρει και πριν λίγους μήνες.

Η παράσταση διάρκειας μιάμισης ώρας, θα μπορούσε να προσεγγιστεί και ως ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας το οποίο  απευθυνόταν σε όλους, χωρίς υπερβολές  ή επιτηδευμένο ύφος.

Ο Δημήτρης Μαραμής δούλεψε πολύ (και) σε αυτό το έργο.

Ποιητικά κείμενα των Ρήγα Βελεστινλή, Διονύσιου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη, Πάνου Κυπαρίσση, Θανάση Χατζόπουλου, Δημοτικής Ποίησης και πεζά κείμενα των Ιωάννη Μακρυγιάννη, Θωμά Κοροβίνη, και Παντελή Μπουκάλα, παρουσιάστηκαν σε πρωτότυπη μελοποίησή του.

Παράλληλα, μέσα από κινούμενα γραφικά περνούσαν από μπροστά σου επιγραμματικά τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Υπάρχουν σκέψεις η παράσταση ν’ ανέβει και στην Αθήνα. Θα σας πρότεινα να μην τη χάσετε. Μέχρι τότε θα περιμένουμε τον «Καπετάν Μιχάλη» του Δημήτρη Μαραμή στο Ηρώδειο στις 10 Οκτωβρίου.

REVIEWS