Classical & Opera

Το μουσικό σύνολο Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής

CLASSICAL & OPERA

__ Ημερομηνία

09/11/2021


__ Χώρος

Μέγαρο Μουσικής

 Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας


__ Εισιτήρια

Από 8 έως 18 ευρώ

 

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου με τη συναυλία «Η Ελλάδα στην Αναγέννηση»

To Ex Silentio, ένα από τα πιο δραστήρια σύνολα Παλαιάς Μουσικής που ειδικεύεται στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες και εμφανίζεται τακτικά στο Μέγαρο, εμπνέεται από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην προεπαναστατική εποχή, και παρουσιάζει την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τη συναυλία «Η Ελλάδα στην Αναγέννηση» με θρησκευτικά και κοσμικά έργα τόσο από έλληνες συνθέτες του 15ου και 16ου αιώνα, όσο και από Δυτικούς που έζησαν στην Κρήτη, την Κύπρο και αλλού.

Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι Φανή Αντωνέλου, Θεοδώρα Μπάκα και Νίκος Ζιάζιαρης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα, βιόλα ντα γκάμπα) και Φλώρα Παπαδοπούλου (γοτθική και αναγεννησιακή άρπα).

Λαμβάνουν ακόμη μέρος οι ψάλτες Αντώνιος Αετόπουλος και Χαράλαμπος Ριμπάς. Στο φλάουτο με ράμφος, o Δημήτρης Κούντουρας, ο οποίος έχει αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση.

Η συναυλία συνοδεύεται από προβολή ελληνικών υπερτίτλων.

«Με αφορμή την επετειακή χρονιά 2021…

… το σύνολο Ex Silentio, επικεντρωμένο σε μουσικές θεματικές ιστορικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζει μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης κατά την Αναγέννηση. […] Το ποικίλο σε γλωσσικά και μουσικά ιδιώματα πρόγραμμα συνθέτει μια μουσική και πολιτισμική εικόνα της προεπαναστατικής Ελλάδας.»  

Δημήτρης Κούντουρας

 Το Ex Silentio…

… ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και την ιστορική ερμηνεία με όργανα εποχής καθώς και σε μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Παράλληλα με το έργο γνωστών συνθετών της εποχής, παρουσιάζει σπάνια θεματικά προγράμματα ιστορικού ενδιαφέροντος σε συναυλίες και  ηχογραφήσεις που αφορούν συχνά τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης. Το σύνολο, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας, έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ, όπως τα αυστριακά Styriarte του Γκρατς και St Ruprecht της Βιέννης, τα ιταλικά Mousiké του Μπάρι και Marco Fodella του Μιλάνου, το Via Medieval του Μάιντς, το Banchetto Musicale στο Βίλνιους, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, το σουηδικό Φεστιβάλ του Τρόλχεταν, το Mozaik της Αλβανίας κ.ά.

Εμφανίζεται συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ανά την Ελλάδα –Βεργίνα, Σαμοθράκη και Ροτόντα Θεσσαλονίκης.

Έχει ηχογραφήσει πέντε CD για τις εταιρίες Talanton («Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου», 2010), Carpe Diem Records Berlin («Μνήμη», 2015 -βραβείο Supersonic- «Λήθη», 2020) και Νεφέλη («Μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης», 2017 και «Ο κώδικας της Κύπρου», 2021).

Προάγει τακτικά συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Τηλιακός, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Michael Chance κ.ά. Το 2018 παρουσίασε έργα από τον μεσαιωνικό κώδικα της Κύπρου σε συναυλίες και διαλέξεις στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Λεβέντειο Ίδρυμα. Το Ex Silentio είναι ensemble in residence στο Ωδείο Αθηνών. Μέλη του διδάσκουν στο «Μουσικό χωριό» του Πηλίου.

Τιμές εισιτηρίων

8 € ● (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 € 

Διάρκεια: 70 λεπτά

  • Φανή Αντωνέλου, Θεοδώρα Μπάκα | τραγούδι
  • Νίκος Ζιάζιαρης | τραγούδι
  • Ηλέκτρα Μηλιάδου | βιέλα, βιόλα ντα γκάμπα
  • Φλώρα Παπαδοπούλου | γοτθική και αναγεννησιακή άρπα
  • Αντώνιος Αετόπουλος, Χαράλαμπος Ριμπάς | ψάλτες
  • Δημήτρης Κούντουρας | μουσική διεύθυνση & φλάουτο με ράμφος

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Eισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

CLASSICAL & OPERA