Όλο το Ηρώδειο όρθιο για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

 
REVIEWS

Όσα έγιναν στη συναυλία – αφιέρωμα για τα 60 χρόνια του συνθέτη στο τραγούδι

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 60 χρόνια του Γιάννη Μαρκόπουλου στη μουσική με τη συμμετοχή αγαπημένων ερμηνευτών, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Γιώργος Νταλάρας, Μάριος Φραγκούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Περρής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και Βάνα Μάνη, παρουσίασαν μια ανθολογία από τους κύκλους τραγουδιών που σφράγισε ο Γιάννης Μαρκόπουλος με την υπογραφή του.

Ο ίδιος μπορεί να μην ήταν στο πόντιουμ για να διευθύνει, παρακολουθούσε όμως τη συναυλία από την πρώτη σειρά μαζί με την οικογένειά του αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πολυαγαπημένα τραγούδια και ορχηστρικά μέρη μεταξύ των οποίων και δύο από το μουσικό έργο «Μνήμη Ελευθερίας» σε πρώτη παρουσίαση, ακούστηκαν στο Ηρώδειο.

Ο κόσμος στο γεμάτο Ηρώδειο δεν σταμάτησε να τραγουδά – είχε προηγηθεί ένα παρατεταμένο χειροκρότημα με την άφιξη του Γιάννη Μαρκόπουλου στο χώρο λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, αλλά και να αποθεώνει τους ερμηνευτές. Άλλωστε οι περισσότεροι έχουν ήδη αναμετρηθεί με το σπουδαίο έργο του.

Η βραδιά είχε πολλές μοναδικές και δυνατές στιγμές με αποκορύφωμα λίγο πριν το τέλος τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στα «Μαλαματένια Λόγια» και τη συνύπαρξή του με την Νατάσσα Μποφίλιου στο «Όχι δεν πρέπει να συναντηθούμε», (συγκλονιστική η ίδια νωρίτερα στο Ελλάδα "Λένγκω Λένγκω"), τον Μάριο Φραγκούλη στα «Λόγια και τα χρόνια» αλλά και τον Γιώργο Νταλάρα στα «Παραπονεμένα λόγια».

Στο φινάλε όλοι οι καλλιτέχνες ένωσαν τις φωνές τους στο «Ζαβαρακατρανέμια» και ο Γιάννης Μαρκόπουλος σηκώθηκε όρθιος έβαλε το χέρι στο στήθος ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες και στη συνέχεια γύρισε προς τον κόσμο ο οποίος ήταν ήδη όρθιος και τον χειροκροτούσε για άλλη μία φορά.

Στη συναυλία συμμετείχε η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη και η μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπέρι.

Είναι από τις συναυλίες που σίγουρα όσοι παρακολουθήσαμε θα την θυμόμαστε και κρατάμε τα λόγια του Αλκίνοου Ιωαννίδη ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιάννη Μαρκόπουλο είπε: «Σ’ ευχαριστώ για όσα μου έδωσες, για όσα εξακολουθείς να μου δίνεις και κυρίως για όσα δίνεις στα παιδιά μας».

Και κάτι τελευταίο: Την ίδια ώρα λίγο πιο μακριά, ήταν σε εξέλιξη «catwalk» με τη συνοδεία εκκωφαντικής μουσικής. Δυστυχώς, κάποιες στιγμές έφτανε μέσα στο Ηρώδειο με τον κόσμο όπως ήταν λογικό να δυσανασχετεί. Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπόρεσε να χαλάσει τη μαγεία!

 Photos (εκτός κεντρικής): Ελίνα Γιουνανλή

 

 

 

REVIEWS