Είδαμε: Therion στο Piraeus Club Academy

 
REVIEWS

Πάθος και δύναμη από τους βετεράνους Σουηδούς

Γράφει ο Δημήτρης Σταματίου

Τελικά, το Piraeus Club Academy/ LouLou Is Present φάνηκε πολύ μικρό για τους Therion, που έπαιξαν ξανά στην Ελλάδα, με support τους «δικούς μας» Gentihaa και Serpent Noir, το βράδυ της Κυριακής.

Το νέο venue στην Αθήνα γέμισε σχεδόν ασφυκτικά από νωρίς από fans του ιστορικού σουηδικού συγκροτήματος, το οποίο σε μια καριέρα σχεδόν 35 ετών έχει κατορθώσει να «εφεύρει» και να κυριαρχήσει στο υποείδος του συμφωνικού metal, είδους που συνδυάζει το crunch της σκληρής μουσικής με οπερατικά φωνητικά, ορχηστρικά περάσματα και (όχι-ακριβώς-αλλά-πολύ-κοντά) concept θεματολογία.

Τα δύο ελληνικά γκρουπ αποτέλεσαν ένα ενδιαφέρον hors d’ oeuvre, τα καθένα με τις δικές του αναφέρουσες στον χώρο του metal, ωστόσο η άφιξη της επταμελούς μπάντας από προάστιο της Στοκχόλμης έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο γιατί οι Therion συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στο χώρο της σκληρής μουσικής, αλλά και γιατί έχουν κατορθώσει να έχουν πολυπληθές και φανατικό κοινό.

Με κάμποση θεατρικότητα – τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονται με extravagant «στολές», ενώ η έναρξη της συναυλίας δόθηκε με ηχογραφημένο το «Also sprach Zarathustra» του Richard Strauss και διασκευή από τη μπάντα τμήματος του «Ο Fortuna» του Karl Orff – οι Therion έπαιξαν ένα «σφιχτό» setlist που κάλυψε ένα σημαντικό μέρος της δισκογραφίας τους από το 1998 ως και σήμερα.

Με τριπλή φωνητική «επίθεση» από τον Thomas Vikström, την Chiara Malvestiti και την Rosalía Sairem, το συγκρότημα δεν επικεντρώθηκε στα καινούργια κομμάτια του, από την τριλογία «Leviathan» που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ξεδίπλωσε όλη την γκάμα του, από το επιβλητικό «Ginnungagap», μέχρι το επικό «Pazuzu» και το ξεσηκωτικό «Abraxas», αν και το να επιλέξει κάποιος τραγούδι από το setlist μάλλον θα αδικήσει τα υπόλοιπα.

Μπορεί στις περιοδείες να είναι δύσκολο να συνοδεύονται από φιλαρμονικές ορχήστες και πολυπληθείς χορωδίες, ωστόσο, η μπάντα συνόδευσε τις τρεις φωνές με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και δύναμη, από τη διπλή κιθαρική επίθεση των Christofer Johnsson (rhythm) και Christian Vidal (lead) μέχρι την σταθερή σα βράχο rhythm section των Sami Karppinen (ντραμς) και Nalle «Grizzly» Påhlsson (μπάσο).

Το τέλος της συναυλίας βρήκε τον πολύ κόσμο που βρέθηκε στο venue το βράδυ της Κυριακής να αποχωρεί απολύτως ικανοποιημένος, καθώς οι Therion ανταπέδωσαν την αγάπη του κοινού τους και με το παραπάνω, με μια εμφάνιση που μάλλον δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Και αυτό λέει πολλά για ένα συγκρότημα που μετά από μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα θα μπορούσε να είναι πιο «τυπικό» στις live εμφανίσεις του.

Photo credit: @Dearhowell/unraveled.eu

REVIEWS