Classical & Opera

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων τετArt-on στο Μουσείο της Ακρόπολης

CLASSICAL & OPERA

__ Ημερομηνία

31/03/2023


__ Χώρος

Μουσείο Ακρόπολης

 Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα


__ Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου

150 χρόνια μετά τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ανατρέχουμε στη μουσική του με τον ίδιο ενθουσιασμό. Το δημοφιλές Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Μόρφω Παπαδημητρίου – βιολί, Κώστας Καραγεωργόπουλος – βιολί, Αλέξανδρος Παπανικολάου – βιόλα, Ήβη Παπαθανασίου – βιολοντσέλο) παρουσιάζει το Πρώτο Κουαρτέτο εγχόρδων του μεγάλου συνθέτη στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 7 μ.μ..

Πρόκειται για δημιουργία που ολοκλήρωσε στο τέλος της εφηβείας του, με φανερές αναφορές στον Τσαϊκόφσκι. Το πρόγραμμα ανοίγει με το Δεύτερο Κουαρτέτο εγχόρδων του Γιόζεφ Χάυντν, γνωστό και ως «Πέμπτες». Έργο που στηρίζεται εξολοκλήρου στο διάστημα της 5ης, ενός διαστήματος που έχει συνδεθεί με την καθαρότητα, την αυστηρότητα και μερικές φορές με την τελειότητα. Τέλος, η Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη χρησιμοποιεί θέματα βασισμένα σε χορούς των Δωδεκανήσων, προσδίδοντας οικουμενικότητα στην ελληνική παράδοση μέσω της δεξιοτεχνικής γραφής του συνθέτη της.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΓΙΟΖΕΦ ΧΑΫΝΤΝ (1732 – 1809)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε ελάσσονα αρ. 2, έργο 76, «Πέμπτες»

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873–1943)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (1903–1984)

Δωδεκανησιακή Σουίτα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on

  • Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί
  • Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί
  • Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα
  • Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Για τη συναυλία στην Αίθουσα του Παρθενώνα θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου, την ίδια μέρα από τις 6:30 μ.μ.

CLASSICAL & OPERA