Πήγαμε, είδαμε (τι παίζουν οι) Kraftwerk στο Ηρώδειο

 
REVIEWS

Κυριακή βράδυ, με ένα εκκωφαντικό sold out.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Πάντοτε το είχα(με) απορία, τι κάνουν οι τέσσερις Kraftwerk στα τέσσερα αναλόγια που έχουν μπροστά τους. Τι ακριβώς παίζουν. Την Κυριακή το βράδυ μας λύθηκε εν μέρει η απορία. Και μας λύθηκε γιατί είναι η πρώτη φορά που τους βλέπαμε από ψηλά οπότε είχαμε μία εικόνα στο τι κάνουν.

Δίωρο το live, σούπερ, με ολόκληρη τη σκηνή του Ωδείου να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο video wall, πραγματικά εντυπωσιακό. Ήταν η πρώτη φορά που άξιζε να αγόραζες εισιτήριο στο άνω διάζωμα και όχι στο κάτω, ώστε να βλέπεις όλη την εικόνα. Άλλωστε στο stage δεν υπήρχε δράση, οι τέσσερις ήταν σκυμμένοι πάνω στα αναλόγια. Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή (όπως βλέπετε και από τη φωτογραφία της Δήμητρας Ματζούκα), η κομπιουτερίστικη μουσική του γκρουπ με τα ανάλογα, εντυπωσιακά, visuals. Και με όλες τις κλασικές συνθέσεις τους: The Model, Radioactivity, Tour De France, Trans Europe Express, The Robots κ.ά. Το ίδιο setlist που παίζουν σε όλη την περιοδεία τους. O κόσμος ομολογώ τους αποθέωσε.

Εμείς πάλι προσπαθούσαμε να καταλάβουμε αυτό που σας είπα στην αρχή: τι κάνουν οι τέσσερις Kraftwerk στα τέσσερα αναλόγια. Λοιπόν θα σας πω τα βασικά χωρίς να είμαι σίγουρος ότι σε μερικά δεν κάνω λάθος. Ένας είναι ο εγκέφαλος, ο Ralf Hütter, ο πρώτος από αριστερά όπως τους κοιτάζαμε εμείς. Ήταν ο μόνος που είχε πλήκτρα μπροστά του και έπαιζε, ενώ τραγουδούσε κιόλας με ένα μικρόφωνο στο στόμα. Έκανε φυσικά και τις ηχητικές του αλχημείες με το αριστερό χέρι (πλήκτρα έπαιζε μόνο με το δεξί). Ο διπλανός του φαινόταν επίσης πως ρύθμιζε τους ήχους (σαν dj) και με τα δυο του χέρια. Κοιτάζονταν άλλωστε μεταξύ τους οι δυο τους και συντονίζονταν. Ο τρίτος δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε, δεν ξέρω αν είχε σχέση με τα visuals, τον παρατηρήσαμε πάντως κάποιες φορές στην αρχή να γυρίζει και να κοιτάζει πίσω προς τη σκηνή. Ο τέταρτος, ο πρώτος δηλαδή από δεξιά, στεκόταν εντελώς ακίνητος χωρίς καν να κουνάει τα χέρια του, άγνωστο τι ακριβώς έκανε και αν έκανε κάτι (σημαντικό). Πολύ αυθαίρετα όλα αυτά που σας λέω και λίγο αφελή ίσως, αλλά έχουν την πλάκα τους.

REVIEWS