Πήγαμε, είδαμε: 1η μέρα Arctic Monkeys στο Release Athens

 
REVIEWS

Η πρώτη από τις δύο, back II back, συναυλίες του γκρουπ του Alex Turner.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Τι βραδιά και αυτή χθες στην Πλατεία Νερού... Στη γεμάτη Πλατεία Νερού με περισσότερους από 15 χιλ. θεατές. Οι Arctic Monkeys είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του καιρού μας παγκοσμίως και αυτό φαίνεται από το πρώτο λεπτό που τους βλέπεις live. Έχουν τεράστιο μέγεθος και όγκο.

Ήμουν εκεί από πριν τις 9 γιατί ήθελα να δω και τους The Hives. Εβγαλαν και καινούργιο τραγούδι που είναι καλό. Μετά από 10 και πλέον χρόνια που είχαμε χάσει τα ίχνη τους. Βγήκαν στη σκηνή με τα ομοιόμορφα κουστούμια τους και σε τρελό κέφι όλοι τους, ειδικά ο τραγουδιστής τους Howlin' Pelle Almqvist που έδινε πραγματικό σόου. Αλλά και πολύ φλύαρος ο τύπος, fifty-fifty ήταν η αναλογία πρόζας και τραγουδιού. Κούραση. Γύρω στα 50 λεπτά έπαιξαν, είναι το μόνιμο support των Arctic και αποτελούσαν το καλύτερο ζέσταμα για τη συνέχεια.

Το κοινό ως επί το πλείστον γυναίκες (σε ποσοστό 70-80%) και βασικά νεαρά κορίτσια, στην εφηβεία και λίγο μεγαλύτερες. Alex Turner ο θεός τους. Στις 22:50 ακριβώς οι Arctic Monkeys βρίσκονται on stage και επικρατεί πανικός. Brianstorm, Arabella (η Αραμπέλα μας), Do I Wanna Know?, Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair και όλα τα υπόλοιπα. Επαιξαν για περισσότερο από μιάμιση ώρα και με τον Alex Turner να έχει κάτι από Elvis και Bowie μαζί, μοιάζει σαν ένας crooner των 50'ς, μία σπουδαία μορφή των τελευταίων ετών.

Οι Arctic Monkeys είναι το μεγαλύτερο βρετανικό συγκρότημα, όπως παλιότερα ήταν οι Oasis και οι Blur, όπως ήταν οι Smiths, όπως ήταν οι Beatles. Είναι συγκρότημα Α Εθνικής.

Αλλά και τι κοντράστ τέτοια μέρα. Κάποιοι να χορεύουν και να τραγουδούν ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα χιλιάδες στρέμματα να καίγονται με τις εικόνες καταστροφής να μας κατακλύζουν. Είχαμε την τεράστια σκηνή του Release μπροστά και στα αριστερά μας βλέπαμε τους καπνούς από τις φωτιές, να πηγαίνουν προς τα νοτιοανατολικά.

Σήμερα εννοείται ότι θα είμαι ξανά εκεί. 

REVIEWS